Hogy szeressek jól? - Szülői támasz és gyermeki visszacsatolás idős korban. Fontos felismerések Szabó Magda: Pilátus c. könyvének nyomán
2019. február 19. írta: Heléna Barkász

Hogy szeressek jól? - Szülői támasz és gyermeki visszacsatolás idős korban. Fontos felismerések Szabó Magda: Pilátus c. könyvének nyomán

old-and-young-hands.jpgLegelső cikkeimet egy egyetemi lapnak írtam; könyvajánlót orvostanhallgatóknak.

A szerkesztőséggel abból indultunk ki, hogy a rengeteg olvasás és magolás mellett nem marad idejük a szépirodalommal is foglalkozni. Ajánlásaimmal a kedvüket, érdeklődésüket szerettem volna meghozni viszonylag rövid történetekhez. Pedig a könyvek lelkünk kiművelésében is segíthetnek, hiszen minden élethelyzet feldolgozódott már a megírt sorsok által.

Jómagam is gyakran tudok kapcsolódni a könyvekben megjelenített, eleven sebekhez. Gyakran még idézem is egy-egy karakter, történet, jelenet kapcsolódó fonalát, a terápiáim során. Néha én is a regényektől kapom meg válaszaimat a sorsomat érintő, fontos kérdésekre. Egyik felismerésemhez kapcsolódik a következő cikkem is, mely azt a megváltozott élethelyzetet dolgozza fel, amikor szüleink szeretetét már felnőttként kell kezelnünk, engednünk és megfelelően visszacsatolnunk. Mindez koránt sem könnyű feladat, mert diplomáink mellé nem kapjuk meg csatolva a lelkileg helyes döntések kulcsait.

Amikor pszichológusi szakmai előmenetelem érdekében, felköltöztem a fővárosba, rengeteg olyan kérdés ért, hogy mi lesz így vidéken élő édesanyámmal? Ő utánam jön-e, nem lenne-e jobb számára velem? Rengeteg tipródás után, arra jutottunk vele közösen, hogy ott a helye  a megszokott közegben, mert felkerülve egy számára elfogadhatatlanul idegen közegben nem találná a helyét. Néhány évvel ezután, hogy megfogalmaztuk érveinket, került kezembe Szabó Magda: Pilátus című regénye. Ez a könyv választ adott mindkettőnk kérdéseire; még azokra is, amiket saját magunk felé sem mernénk megfogalmazni.

Ez a történet mindannyiunké és mégis senkié. Magunkra ismerhetünk benne, ugyanakkor tisztán láthatjuk a szereplők eleven kontúrjait, akik felett ítélkezhetünk, Pilátusokká válhatunk.

Mindannyiunk életében sarkalatos kérdés a szülőkhöz való kapcsolat, saját gyermeki szerepünk megélése, érzelmeink kölcsönössége. Különösen akkor, amikor ők kerülnek idős koruk, fizikai állapotuk miatt olyan helyzetbe, melyből már kevéssé képesek ellátni oltalmazó, vigyázó feladatukat felettünk. Hogyan tudnánk nekik abban segíteni, hogy továbbra is értékesnek, fontosnak érezzék magukat mellettünk, mint szülők, és mint emberek?  A könyv ezen túl, sokkal mélyebb kérdéseket boncolgat; hogyan lehet visszaadni; vagy egyáltalán a másik igényeire hangolódva, kimutatni a szeretetet? Mi történik akkor, ha elméleti síkon, megfontoltan cselekszünk, hideg fejjel döntünk érzelmi kapcsolatainkban? Mivel teszünk jót?

A történet Pilátusa a sikeres reumatológus orvos, Szőcs Iza, aki a fővárosból látogat haza vidékre, apja halálának okán.  Az eseményeket sokáig édesanyja, Szőcs Vincéné szemszögéből látjuk, aki megéli a várt, mégis váratlan veszteséget, de a gyászát nem élheti meg, lánya jó szándékú, de szenvtelen törődése miatt. Végig saját igényei, tanácstalansága és bűntudata között őrlődik, de lánya elsöprő gesztusai mellett nem meri ezeket megfogalmazni. Elfojt és elenyészik az érzelmek terhe alatt.

Izát szülővárosa, munkatársai és szülei is felmagasztalják, mint szakembert és jó, szolgálatkész gyermeket. A közvélemény számára csupán az marad talány, hogy miért ért véget évekkel korábban házassága, miért olyan magányos, sikertelen a magánélete.

Az apa halála után, édesanyja gondját Iza veszi át. Bár tetteit csupa oltalmazási vágy vezényli, mégsem ismeri fel anyja reményeit. Hideg fejjel, érzelemmentesen, objektíven dönt mindenben. Nem enged megfelelő teret a gyászra, a régi élet darabkáinak, emlékeinek mértékére, s ezek védelmére. Kiszakítja édesanyját addig megszokott közegéből, s szinte azonnali váltásban modern, fővárosi lakásába költözteti. Minden luxussal ellátja, amire szüksége van, csak épp a legfontosabbal nem; szeretettel, odafigyeléssel, a törődés megengedésével.

Tetteiben hideg mértékletesség, szakszerű, átgondolt elméleti tudás érződik, de nem jelenik meg az ember, a szüleihez kötődő lánygyermek; csupán a megfontolt orvos. Iza édesanyja egyre inkább haszontalannak, tehernek, ostobának kezdi érezni magát a főváros idegen, modern, generációs hasadékokkal teli világában.  Lánya nem ismeri fel igényeit, nem hagyja, hogy gondoskodjon róla, ezáltal anyának érezhesse magát. Az öregasszony egyre inkább elsorvad a szeretettelen, hideg világban, melyet lánya önzésének árnyékában megél. Férjének síremléket állítandó, hazautazik vidékre, amikor a következő csapás a megváltozott környékkel való szembesülés során éri. Környezetében csupán Iza volt férje, Antal ismeri fel, hogy mekkora veszélyben van az öregasszony. Ám, mire segítő kezet nyújthatna felé, talán már túl késő.

Ez a könyv sokunknak szól, akik a karrierünkre koncentrálva, egy jobb sor eszméjét hordozva, elfelejtünk fokozatosan emberinek lenni. Hidegség, tárgyilagos távolság vesz erőt rajtunk, s ahogy Szőcs Iza a betegeinél, mi életünk legfontosabb szereplőinél állítunk fel elidegenítő diagnózisokat, azt remélve, hogy ezzel jól kezeljük a kapcsolatainkat. Ahogy Pilátus jobb belátása ellenére, ő is rosszul dönt. Bár Iza kiváló szakembernek bizonyul, magánéleti döntéseiben megbukik. Kimértsége önmagába zárja, s nem enged hozzá közel senkit. Önmaga mártírjává teszi, elűzve maga mellől azokat, akik szeretni próbálják.  

Mindezeket nem árt mérlegelni, saját magunkban keresve a Szőcs Izákat. Nem pusztán azoknak szól, akik arra kényszerülnek, hogy messzire költözzenek szeretteiktől. Néha akkor is óriási lehet köztünk a távolság, ha csak pár utcával távolabb lakik a másik. A fizikai távolság másodlagossá válik, ha képesek vagyunk felismerni, hogy lelkileg hogyan hozhatnánk közelebb egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoszerpentin.blog.hu/api/trackback/id/tr4514584218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása